NAWILŻ SWOJĄ SKÓRĘ Z KREMEM ARBONNE INTELLIGENCE

Nasza NOWOŚĆ na rynku Polskim. Miałam możliwość przetestować ten krem dużo wcześniej i bardzo mi się spodobał. Typ kremu cięższego w konsystencji, ale dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej skóry. Bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ja lubię ciężkie kremy. Kod produktu #481

Jest to produkt wielozadaniowy. Sprawdza się świetnie jako krem do twarzy, łokci, dłoni i stóp. Ma właściwości intensywnie nawilżające i zatrzymujące wodę w skórze. Polecam go zarówno dla skór suchych, łuszczących się, jak i dla mieszanych. Koi skórę i nadaje jej miękkość. Bardzo mocno odżywia.

Formuła kremu zawiera składniki zmiękczające pochodzenia roślinnego. Ich kompozycja została opracowana w taki sposób, by wspomagać 24-godzinne nawilżenie. Produkt jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, został przetestowany klinicznie, jest wegański i bezglutenowy. Można stosować go z tonikiem i serum Arbonne, aby wzmocnić nawilżające działanie.

TIP DLA ZMIĘKCZENIA STÓP:

Przed pójściem spać wmasuj krem w pięty i załóż skarpetki, a rano obudzisz się z miękkimi stopami. Wersja rozszerzona: przed pójściem spać zrób peeling stóp, wmasuj krem, załóż skarpetki, a rano nie poznasz swoich stóp 🙂 Peeling możesz przetestować na spotkaniu spa ze mną! Więcej możesz się dowiedzieć tutaj.

Kluczowe składniki zawarte w kremie
  • Phytinol™ – to zastrzeżony składnik Arbonne, który zawiera wyciągi z lucerny (Medicago sativa) i korzenia cykorii (Cichorium intybus). Nadaje skórze gładkości i elastyczności, co wspaniale wpływa na jej wygląd
  • Pantenol działa jak humektant, dzięki czemu pomaga zwiększyć nawilżenie w zewnętrznych warstwach skóry.
  • Olejek z pestek słonecznika (Helianthus annuus) oraz olejek z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius) zawierają naturalne przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżać i odżywiać skórę.
  • Sok z liści aloesu (Aloe barbadensis) pomaga nawilżyć i ukoić skórę.
  • Wyciąg z rumianku (Chamomilla recutita matricaria) pomaga odżywić i ukoić skórę

Na rynku jest dostępnych wiele kosmetyków, których zadaniem jest nawilżać skórę. Jaka jest przewaga produktów Arbonne?

Działają w mądrzejszy sposób dzięki innowacyjnym formułom. Łączą składniki pochodzenia roślinnego i najnowsze odkrycia naukowe, które działają nie tylko na powierzchni skóry, ale wnikają w jej głębsze warstwy. Używanie serii produktów przynosi jeszcze lepsze i widoczne rezultaty.

Jakich rezultatów możesz się spodziewać?

Po jednym tygodniu stosowania:

  • 97% uczestników stwierdziło, że produkt jest doskonałym wielozadaniowym kremem nawilżającym do skóry całego ciała i włosów*
  • 91% uczestników przyznało, że produkt nadał skórze zdrowszy wygląd*
  • 97% uczestników przyznało, że produkt zapewnił natychmiastowe uczucie ulgi w przypadku bardzo suchej skóry*

*Na podstawie badania percepcji konsumentów z udziałem 35 uczestników.

Po 24 godzinach od zastosowania:

  • 87% uczestników wykazało dającą się zmierzyć poprawę nawilżenia skóry*

Po ośmiu godzinach od zastosowania:

  • 88% uczestników wykazało dającą się zmierzyć poprawę nawilżenia skóry*

*Na podstawie badania instrumentalnego z udziałem 35 uczestników. Rezultaty określone zostały na podstawie analizy wyglądu skóry uczestnika badania przed zastosowaniem produktu i po jego zastosowaniu.

Składniki… czyli co?

Te skomplikowanie brzmiące nazwy, to nic innego, jak proste składniki umieszczone w chemicznej – laboratoryjnej nazwie w produktach. Specjalnie dla Was na moim blogu przedstawiam rozbrojony skład produktu. 

SKŁAD INCI:
Aqua/Water/Eau, Cetyl Alcohol, Glycerin, Squalane, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glyceryl Stearate Citrate, Isononyl Isononanoate, Stearyl Alcohol, Cetyl Lactate, Dimethicone, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Glyceryl Stearate SE, Polyglyceryl-10 Dipalmitate, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Medicago Sativa (Alfalfa) Extract, Cichorium Intybus (Chicory) Root Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Panthenol, Stearic Acid, Allantoin, Carbomer, Aminomethyl Propanol, Caprylhydroxamic Acid, Caprylyl Glycol, Palmitic Acid, Myristic Acid, Ethylhexylglycerin, Citric Acid, Chlorphenesin, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Geraniol, Pelargonium Graveolens Oil, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Salvia Sclarea (Clary) Oil, Litsea Cubeba Fruit Oil, Elettaria Cardamomum Seed Oil, Citral, Limonene, Linalool.

  • Cetyl Alcohol. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej.
  • Glycerin- Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Działanie nawilżające gliceryny związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi.Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka. Działanie gliceryny jest długotrwałe. Penetruje do głębszych partii warstwy rogowej naskórka i pozostaje tam, regulując wilgotność przez około dobę.Obecność gliceryny wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych.
  • Squalane- to substancja aktywna pochodzenia naturalnego, substancja roślinna, w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów sebum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatykający porów).
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil- Olej z nasion słonecznika. Wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry.Regeneruje i zmiękcza naskórek. Działa przeciwzapalnie i pozwala na skuteczniejszą walkę z trądzikiem i wypryskami na skórze. Nie powoduje powstawania zaskórników. Ma działanie antyoksydacyjne. Reguluje wydzielanie sebum. Redukuje ilość wolnych rodników w skórze. Zwiększa elastyczność i spowalnia proces starzenia skóry. Polecany do skóry tłustej i mieszanej.
  • Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil- Olej z krokosza barwierskiego Zalecany dla skór dojrzałych, zmęczonych, zwiotczałych, trądzikowych.Dla osób młodych i tych, których skóra nie może sobie poradzić z regulacją produkcji sebum, na pewno znaczenie ma fakt, że olejek z krokosza barwierskiego nie zatyka porów. Olej ten zawiera duże stężenie witaminy E,witaminę A, kwas linolowy, kwas linolenowy, fitosterole. Działa antyoksydacyjnie – hamuje działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry, przeciwdziała szkodliwym skutkom promieniowania UV. Działa przeciwzmarszczkowo – spłyca zmarszczki, przywraca skórze jędrność i sprężystość. Przeciwdziała odwodnieniu skóry, nawilża. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran – może być stosowany w łagodzeniu objawów trądziku lub łuszczycy.
  • Aloe Barbadensis Leaf Juice- sok aloesowy. Działa silnie kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco. Łagodzi rany, otarcia, siniaki. Dodatkowo ma działanie nawilżające. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Doskonale wspiera skórę wrażliwą.
  • Glyceryl Stearate Citrate- Składnik emulgujący, najczęściej stosowany do produkcji emulsji typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy, powyżej 50%. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. Dobrze reaguje w środowisku o odczynie kwaśnym.
  • Isononyl Isononanoate- Emolient suchy, pozostawia na skórze uczucie jedwabistości i miękkości. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków: wygładza i nawilża. Niekomedogenny, nie uczula, bezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • Stearyl Alcohol- Naturalny alkohol tłuszczowy. Emolient tłusty, filmotwórczy, tworzy na powierzchni warstwę zapobiegającą odparowywaniu wilgoci. Substancja roślinna. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • Cetyl Lactate- Preparat natłuszczający skórę. Wytwarza na jej powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. Po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz. Substancja aktywna – wywołująca efekt kosmetyczny na skórze. Może wnikać w głąb naskórka. Na skórze rozkłada się do kwasu mlekowego.
  • Dimethicone- Ten składnik pozwala produktom dobrze się wchłaniać i nie pozostawiać tłustej powierzchni na skórze. Na temat tego składnika jest wiele opinii. Jedni twierdzą, że jest w porządku inni, że nie. Chodzi o komedogenność. Ja bym stawiała pół na pół. W niewielkim procencie nie szkodzi. Pamiętajmy, że w produkcie musimy zachować balans pomiędzy jego działaniem i zdrowiem człowieka. Pytałam o ten składnik moja koleżankę, Doktor Chemii z Niemiec. Powiedziała mi, że jego zastosowanie ma konkretne znaczenie dla działania produktu. W tym wypadku firma wybrała tzw. najmniejsze zło z możliwych dostępnych na rynku. Chociaż faktycznie wolałabym aby zastąpiono ten składnik czymś innym. Firma Arbonne każdego dnia udoskonala formuły produktów. Co roku jestem na globalnej konferencji Arbonne i widzę postęp oraz pracę nad produktami na bieżąco. Arbonne próbuje pogodzić skuteczność produktu z jakością oraz zdrowym dla naszej skóry składem. A to jak wiemy proces długoterminowy. Mogę zagwarantować Ci, że składy są udoskonalane każdego dnia. Więcej na ten temat
  • Butyrospermum Parkii (Shea)- masło Shea, zwane też z języka francuskiego masłem karite, było od wieków znane i stosowane do pielęgnacji skóry w krajach afrykańskich. Regeneruje i odżywia skórę, przyspiesza gojenie drobnych ranek. Posiada witaminy A i E, które odmładzają i chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Posiada właściwości ochronne – chroni skórę przed zimnem, wiatrem i mrozem. Nie uczula i dodatkowo łagodzi zmiany alergiczne (wysypki, świąd, pieczenie). Bezpieczne w 100%, odpowiednie dla kobiet w ciąży (profilaktyka i leczenie rozstępów) inajmłodszych dzieci (odparzenia pieluszkowe, pielęgnacja skóry).
  • Glyceryl Stearate SE- Emulgator, tłusty emolient, składnik konsystencjotwórczy. Tworzy na powierzchni skóry film, który zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa zmiękczająco, wygładzająco, natłuszczająco i ochronnie na skórę i włosy.
  • Polyglyceryl-10 Dipalmitate- Zapobiega przesuszeniom skóry od wody, tworzy ochronną i odżywczą warstwę na skórze i włosach, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, poprawia konsystencję. Polecany w kosmetykach do skóry szorstkiej i suchej.
  • Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract- olejek eteryczny z suszonych koszyczków rumianku pospolitego. Ma właściwości przeciwzapalne, przyspieszające gojenie się ran, dezodoryzujące, przeciwbakteryjne i neutralizujące toksyny bakteryjne, pobudzające przemianę materii w skórze. lejek rumiankowy jest dobrym środkiem do codziennej pielęgnacji włosów i skóry. Polepsza krążenie krwi i metabolizm w komórkach skóry, działa odmładzająco. Szczególnie korzystnie wpływa na skórę suchą i wrażliwą. Łagodzi zaczerwienienie, stany zapalny, podrażnienie, łuszczenie się i świąd skóry. Pomaga przy trądziku.

 

  • Medicago Sativa (Alfalfa) Extract- ekstrakt z korzeni lucerny. Posiada działanie witaminizujące, ogólne wzmacniające, bakteriobójcze i przeciwzapalne

 

  • Cichorium Intybus (Chicory) Root Extract- wyciąg z liści cykorii. Dzięki zawartości witaminy A wspomaga odbudowę skóry i zapobiega jej starzeniu się, ponadto pomaga w walce z trądzikiem oraz łagodzi podrażnienia skórne.

 

  • Tocopheryl Acetate- Spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, silnie antyoksydacyjne, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry.

 

  • Tocopherol, naturalna wit.E- Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

 

  • Panthenol- Często spotykany składnik, niezastąpiony zwłaszcza w preparatach przyspieszających gojenie, łagodzących podrażnienia, poparzenia i alergie, nawilżających, kojących, kosmetykach po opalaniu, do szorstkiej i problematycznej skóry,bardzo dobrze i głęboko się wchłania.

 

  • Stearic Acid- Tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Substancja re natłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry.

 

  • Allantoin- Substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.
  • Carbomer- stabilizator. Wpływa na konsystencję preparatu.
  • Aminomethyl Propanol- Składnik stabilizujący pH kosmetyków
  • Caprylhydroxamic Acid- naturalny, łagodny konserwant. Przedłuża trwałość kosmetyku.
  • Caprylyl Glycol- Emolient tłusty, filmotwórczy. Ma właściwość wnikania głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.
  • Palmitic Acid- Emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.
  • Myristic Acid- Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną, natłuszczającą, zmiękczającą i wygładzającą powłokę. Zapobiega przez naskórkowej utracie wilgoci.
  • Ethylhexylglycerin- Konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.
  • Citric Acid- Kwas cytrynowy należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Substancja rozpuszczalna w wodzie. Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych. Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę.
  • Chlorphenesin- Substancja utrwala i chroni kosmetyki przed zepsuciem przez mikroorganizmy, zabezpiecza przed rozwarstwieniem, zmianą koloru, konsystencji i zapachu, przeciwutleniacz. Stosowana w kombinacji z innymi konserwantami, nadaje zapach i niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku.
  • Potassium Sorbate- Pełni funkcję konserwantu, chroni kosmetyk przed pleśnią, hamuje rozwój drożdży i pleśni, wykazuje aktywność w produktach o pH 3-6, w pH>7 natomiast, jego aktywność drastycznie maleje. Hamuje rozwój większości bakterii, oprócz bakterii kwasu mlekowego.
  • Sodium Benzoate- Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.
  • Phenoxyethanol- Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.
  • Citrus Limon (Lemon) Peel Oil- olejek eteryczny ze skórki cytryny. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Jako składnik aromatyzujący służy do poprawiania zapachu kosmetyków (zwłaszcza tych z dodatkiem olejków z drzewa herbacianego i eukaliptusowego). W niektórych kremach substancja ta jest stosowana jako środek wybielający – rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Olejek stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki; olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Stosuje się go także w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej – olejek eliminuje nadmiar łoju i zaskórników, działa bakteriobójczo (synergistycznie z olejkiem tymiankowym i bergamotowym).
  • Ricinus Communis (Castor) Seed Oil- olejek rycynowy. uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych. Działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie, doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne, zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję, pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry.
  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil- wyciąg ze skórki słodkiej pomarańczy. Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, działa łagodząco na obrzęki i ciężkość nóg, okolice oczu oraz cerę naczynkową. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, zwęża pory i działa lekko ściągająco, co jest korzystne w przypadku skóry tłustej i trądzikowej. Działa przeciw wolnym rodnikom, wiotczeniu, zmarszczkom. Wspomaga także usuwanie toksyn, poprawia metabolizm lipidów i znacząco przyczynia się do rozpadu i spalania tłuszczu, spotykany w kosmetykach wyszczuplających i antycellulitowych.
  • Geraniol- składnik kompozycji zapachowych. Jest wykorzystywany w wielu olejkach eterycznych. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, badania dowodzą nawet jego działania przeciwnowotworowego i hamującego syntezę DNA. W tym produkcie w małej ilości.
  • Pelargonium Graveolens Oil- olej z kwiatów pelargonii pachnącej. Składnik aktywny, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga krążene krwi, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, a także reguluje gospodarkę wodno-tłuszczową, co zapobiega powstawaniu cellulitu. Ponadto wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego olejek stosowany jest w preparatach do cer tłustych i trądzikowych, a także w preparatach przeciwłupieżowych. Dzięki właściwościom antyseptycznym i ściągającym oraz właściwościom wzmacniającym tkankę łączną sprzyja gojeniu się ran, łagodzi stany zapalne, pielęgnuje blizny.
  • Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil- olejek bergamotowy. Olejek ten ma właściwości antyseptyczne i antywirusowe. Pomocny w pielęgnacji opryszczki, stanów zapalnych skóry, liszajach, trądziku i łojotoku. Wymieszany z olejem roślinnym wspomaga gojenie się ran i regenerację skóry. Zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej. Olejek jest naturalnym dezodorantem, wykazuje skuteczne działanie na bakterie powodujące rozkład potu i zły zapach skóry. Stosowny w olejkach do masażu przy napięciu nerwowym, stresie, depresji i apatii.
  • Salvia Sclarea (Clary) Oil- olejek z szałwii muszkatołowej. Składnik stosowany szczególnie w preparatach do skóry tłustej, trądzikowej i z ŁZS, także do skóry głowy, stymuluje porost włosów, działa przeciwłupieżowo, reguluje wydzielanie łoju, uspokaja skórę, ma działanie przeciwzapalne i tonizujące, bakterio i grzybobójcze. Spotykany także w preparatach do higieny jamy ustnej.
  • Litsea Cubeba Fruit Oil- olejek eteryczny May Chang z werbenyegzotycznej. Koi I łagodzi podrażnienia. Olejek znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej (wpływa na wydzielanie łoju i działa antyseptycznie). Ze względu na swój zapach (zbliżony do olejku lemongrasowego tylko nieco słodszy) często stosowany jest w kompozycjach perfumeryjnych
  • Elettaria Cardamomum Seed Oil- olej z nasion kardamonu. Olejek kardamonowy znajduje zastosowanie w aromaterapii oraz w perfumerii jako składnik do tworzenia kompozycji świeżych, ziołowych, z nutą orientalno-korzenną. Zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. Jest częstym dodatkiem naturalnych kosmetyków. Olejek sprawia, że skóra staje się bardziej miękka, aksamitna i delikatna. Wykazuje silne działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne.
  • Citral- substancja zapachowa.

 

  • Limonene- substancja zapachowa
  • Linalool- Substancja zapachowa. Ten organiczny związek to nienasycony alkohol alifatyczny, należący do grupy terpenów, występuje w przyrodzie naturalnie. Wytwarzany jest przez ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodzin Lamiaceae (mięta, aromatyczne zioła), Lauraceae (laur, cynamon, drzewo różane), Rutaceae (owoce cytrusowe), przez brzozę i niektóre gatunki grzybów. Najczęściej otrzymuje się go z olejków eterycznych (linalowego, kolendrowego, pomarańczowego) lub syntetycznie. Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego. Badania laboratoryjne wykazały, że wdychanie tego związku może zmniejszać stres u szczurów – linalol zmniejsza aktywność ponad 100 genów, które ujawniają się w sytuacjach stresowych.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

NORMY I BEZPIECZEŃSTWO

DLA KOGO PRODUKTY ARBONNE?

KIM JEST KONSULTANT ARBONNE?

Klient preferencyjny posiada 20% zniżki.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Chcesz wiedzieć więcej  zapraszam do kontaktu ze mną.

 

Katarzyna Sporysz

Konsultant Przedsiębiorca Arbonne

Kosmetyczka/ wizażystka/masażystka

Trener fitness twarzy